Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je u četvrtak 19. jula 2018. godine u Sarajevu organizirao kolektivno vjersko vjenčanje za 60 bračnih parova, koje je upriličeno ispred Istiklal džamije na Otoci.

Cilj je promoviranje braka i porodice kao temeljnih vrijednosti društva, što je dio brojnih aktivnosti koje provodi Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Predstavnik Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Resul ef. Alić u izjavi novinarima podsjetio je da je bračna zajednica temelj čovječanstva i svakog društva, a naše društvo i naša porodica danas su izloženi brojnim iskušenjima.

Imajući to u vidu, dodao je, MIZ Sarajevo pružio je priliku budućim bračnim parovima koji su ranije općinska vjenčanja prijavili za juli, da budu dijelom kolektivnog vjerskog vjenčanja.

– Današnjim činom 60 novih bračnih parova nastojat će živjeti život u skladu s vrijednostima koje čine zdravo društvo u našoj zajednici – naglasio je ef. Alić.

Jedan od parova koji su  sklopili brak bili su Amar Alečković i Amila Begić. Ionako su planirali vjersko vjenčanje, ali im je posebno drago što je do toga došlo na ovaj način, zajedno sa drugim parovima. U izjavi novinarima kažu da je treme bilo ali naglašavaju da je i to sasvim normalno.

Za kolektivno vjersko vjenčanje Medžlis islamske zajednice je (sa partnerima) za mladoženje osigurao odijela i košulje krojene po mjeri, a za mlade haljine s ukrasima i maramama. Pratnja mladencima bile su po četiri osobe (u svojstvu svjedoka), a za sve je organizirana i svečana večera. Za mladence su osigurani i vjenčani novčani darovi. Poklone mladencima osigurala je i Gradska uprava predvođena gradonačelnikom Abdulahom Skakom.

Vedad Hasanović, jedan od mladoženja iz Sarajeva, istakao je kako je ovo veoma lijep i koristan projekat za mlade bračne parove, ali i za cijelu društvenu zajednicu. “Lijepo se osjećam danas. Ovo je jako dobar projekat. Mnogo mladih ljudi je ovdje. Trebalo bi ovo biti praksa i u budućnosti”, rekao je Hasanović, poručujući mladima da se ne boje braka.

“Ženite se dok ste mladi. Čim nađete svoju izabranicu, ne čekajte. Nema straha od braka, čemu strah”, kazao je ovaj mladoženja.

Njegova supruga Amera je izjavila kako se osjeća lijepo i počašćeno što prisustvuje kolektivnom vjerskom vjenčanji. “Osjećam se lijepo. Drago mi je da sam ovdje i da učestvujem u ovom svečanom činu. Ovo je jako značajno. Ovo bi se trebalo češće dešavati. Mladim djevojkama poručujem da se udaju dok su mlade. Treba se širiti porodica, ne treba čekati”, rekla je mlada.

Belmir Ahmetspahić, još jedan mladoženja koji je učestvovao u ovoj svečanosti, kazao je da je ovo veoma lijepa gesta organizatora.”Nadam se da će se ovo nastaviti i u budućnosti i da će motivisati mlade parove da mladi slapaju brakove jer nema nista strašno u tome”, rekao je Ahmetspahić.

Njegova supruga Azra je istakla da je vrlo važno da mladi što prije stupaju u bračnu zajednicu.”Hvala svima na ovoj gesti. Mislim da sam još mlada, ali sve ćemo zajedno. Nek se mladi samo žene i nek se djevojke udaju. Sve u braku može polako i zajedno, naravno. Ne treba biti straha od braka, jer Allah dž.š daje nafaku”, kazala je Azra.

Sejid ef. Strika, imam džamije Grbavica II i jedan od imama koji su obavljali čin vjerskog vjenčanja, istakao je tim povodom da je lijepo da mladi stupaju u brak što prije jer je, kako je kazao, brak temeljna vrijednost društva, pa tako i islama.

“Poslanik Muhammed, a.s. kaže da je brak polovica imana ne zbog toga što je vrlo lahko ući u bračne veze nego zbog toga što treba naučiti se bračno živjeti, odgajati svoju djecu na halal način, sticati imetak i upravo zbog toga brak ima posebnu vrijednost i zbog toga u islamu vrijedi koliko i polovina našeg vjerovanja, što znači da ima veliku vrijednost”, rekao je efendija Strika.

Naglasio je i kako je brak najbolji način da čovjek sačuva svoju moralnost i čednost.

“Brak je najbolji način da čovjek sretno živi i da sačuva sutrašnju bračnu zajednicu i da na vrijeme stupi u bračne vode i da na moralan način živi prije braka i da na moralan način živi u braku. Onaj ko želi sreću i da bude sretan i rahat u svojoj kući treba da uđe u bračnu zajednicu jer na takav način čuva i svoj pogled i svoje strasti”, kazao je efendija Strika.

Svečanosti kolektivnog vjerskog vjenčanja su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, glavni imam Medžlisa Sarajevo dr. hfz. Kenan Musić, predstavnici humanitarne organizacije MFS-EMMAUS, delegacija iz UAE, roditelji i prijatelji mladenaca i drugi gosti.

U Medžlisu vjeruju kako će ova inicijativa doprinijeti izgradnji svijesti o važnosti bračnog života te ohrabriti mnoge mlade ljude da se odvaže na ovu važnu životnu odluku i shvate da je moguće spojiti principe mladalačkog života i duh vjere.

Događaj je organiziran u suradnji s Humanitarnom organizacijom MFS-EMMAUS i njihovim partnerima iz UAE.