U periodu od 10. do 20. septembra 2018. godine Medžlis Islamske zajednice Sarajevo ima čast biti domaćin istaknutom sirijskom učenjaku i alimu dr. Muhammed Ratib En-Nabulsiju. Centralni dio njegove posjete bilo je obraćanje uvaženog gosta na Svečanom obilježavanju Nove 1440. hidžretske godine, koje je Medžlis islamske zajednice Sarajevo organizirao u Istiklal džamiji, u ponedjeljak 10. septembra, poslije akšam-namaza, što su mnogobrojni vjernici uveličali svojim prisustvom.

Sarajevski imami i sarajevske muallime su u srijedu 12. septembra, imali jedinstvenu priliku da slušaju vrijedne savjete i upute dr. En-Nabulsija, na prvom redovnom seminaru u organizaciji Vjersko prosvjetne službe MIZ Sarajevo.

Seminar je održan u multimedijalnoj sali Fonda memorijal na Kovačima, a počeo je radnim dijelom, u okviru kojeg se prisutnima obratio glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić, koji je ovu priliku iskoristio da prisutnima uputi čestitke u povodu Nove 1440. hidžretske i Nove 2018/2019. mektebske godine. Glavni imam je prvi radni seminar iskoristio i da vrijedne nagrade uruči najboljim muallimima u protekloj mektebskoj godini.

Prisutnima se obratio i sekretar MIZ Sarajevo Muhamed ef. Memić, koji je imamima pojasnio pravila i procedure kojima se uređuje  organizacija i način provođenja predstojećih  izbora u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini za: džematske odbore, skupštine medžlisa, izvršne odbore medžlisa i Sabor Islamske zajednice.

Poseban gost prvog seminara je bio dr. En-Nabulsi, koji je prisutnima govorio o načelima i principima kojih bi se trebali držati oni koji su u misiji pozivanja na Pravi put, čega niko nije oslobođen. Prisutni su se mogli okoristiti vrijednim savjetima jednog od najvećih svjetskih autoriteta, kojeg samo putem njegove službene stranice i društvenih mreža dnevno prati nekoliko miliona ljudi.

Nakon predavanja, imami su u društvu uvaženog gosta posjetili Šehidsko mezarje “Kovači“, gdje su na mezaru rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića proučili kratke odlomke iz Časnog Kur’ana i predali ranije proučenu hatmu.

Na kraju se uvaženom šejhu dr. En-Nabulsiju iskreno zahvalio glavni imam doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić, na njegovom zahmetu i trudu koji je učinio kako bi u svojim poznim godinama, dio svoga bogatog znanja prenio imamima, muallimama i općenito vjernicima u Bosni i Hercegovini.