Ovogodišnji mubarek ramazan u sarajevskom džematu Nahorevo protekao je u znaku mnogobrojnih, kazali bi slobodno tradicionalnih aktivnosti jer se iste održavaju dugi niz godina. Pored standardnih ramazanskih aktivnosti, mukabele sa komentarom džuza i kratkim obraćanjima džematskog imama mr. Suad ef. Balića pred teravih-namaz i  zajedničkih iftara po privatnim kućama džematlija, posebno su značajni zajednički iftari i druženja u džamiji gdje prisustvuje veliki broj džematlija.

Za pripremanje tih iftara u džamiji  najviše su zaslužne žene džemata okupljene pri ženskom aktivizmu kojeg predvodi muallima Senida Balić.

Džematlije Nahoreva ove godine su imale čast da se na zajedničkom iftaru, 03. juna, druže sa istaknutim profesorom Gazi Husrev-begove medrese hafizom Ammarom Bašićem koji je nadahnuto govorio o mubarek mjesecu ramazanu, kako to on najbolje zna.

Glavni imam MIZ Sarajevo hfz. dr. Kenan ef. Musić naš džemat je počastio svojom prvom službenom posjetom dana 07. juna, na podne-namazu gdje je velikom broju džematlija održao također inspirativno i motivacijsko predavanje puno korisnih savjeta. Na čemu mu se ovom prilikom srdačno zahvaljujemo.

Posebnu draž i sreću u dane ramazana i džamijski ambijent svojim prisustvom, unose naša draga dječica, polaznici mektebske nastave kao i vrijedna omladina. U petak, 08. juna, u džamiji u Nahorevu upriličen je iftar za sve polaznike mektebske nastave i omladinu kojem je prisustvovalo više od 70 mladih izdanaka islama u Nahorevu.

Djeca i mladi su naša budućnost i najviše vremena provodimo u radu i druženju sa njima. Oni su i ove godine aktivno učešće uzeli u svim ramazanskim aktivnostima kao i u programu za Lejletu-l-kadr, na čemu im se toplo zahvaljujemo.

Također, 10. juna, za 27. noć ramazana, upriličeni su gotovi iftari i druženje samo za žene, gdje su imale sve pripremljeno i trebale samo doći, kao znak pažnje i zahvalnosti za njihov hizmet kako svojim porodicama tako i džematu u toku ramazana.

U džematu Nahorevo klanjan je i noćni namaz u svim neparnim noćima posljednje trećine ramazana, a drugi dan Bajrama zakazana je posjeta mezarju „Kokorovac“ u Nahorevu gdje su ukopani nahorevski šehidi, gdje će biti proučen ja-sin šehidima i kratko obraćanje džematskog imama prisutnim džematlija.

Molimo Allaha da nam ukabuli ramazanske ibadete, oprosti grijehe i da dane Bajrama provedemo u sreći i zadovoljstvu.