U džematu Soukbunar 27. noć ramazana dočekana je s velikom žudnjom i ljubavlju. Lejletu-l-kadr je obasjala ovaj džemat i probudila srca svih džematlija nadajući se oprostu od Gospodara. Džematski odbor na čelu sa svojim imamom hfz. mr. h. Maid ef. Ibrahimovićem i mutevelijom h. Esedom Alijevićem dogovorili su  sa Aktivom žena iz ovog džemata da organizuju iftar u džamiji  za 27. noć mjeseca Ramazana. Ovo je četvrta godina kako se organizuje ovaj džematski iftar.

Obilježavanje ove mubarek noći počelo je klanjanjem akšam namaza i iftarom u ovom džematu. Aktiv žena iz ovog džemata na čelu sa hfz. Lamijom Alijević i Atifom Ibrahimović pripremile su iftar i počastile sve prisutne džematlije. Nakon iftara uz muhabet među džematlijama krenule su pripreme za klanjanje teravih namaza.

Džamija je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Jaciju namaz je predvodio Bahrudin ef. Čolo stručni saradnik u Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u Bosni i  Hercegovini, a teravih namaz imam džemata Soukbunar. Poslije klanjanja jacije i teravih namaza polaznici mektebske pouke su izveli mevludski program.

Prigodno predavanje održao je Bahrudin ef. Čolo koji je nadahnuto govorio o ovoj mubarek noći i na koji način je razumijeti u današnje vrijeme. Poslije predavanja pročeno je ašere i dova. Međutim, to nije bio kraj obilježavanje ove mubarek noći. Džematlije koje su željele mogle su klanjati noćni namaz koji se u ovom džematu klanja u svakoj neparnoj noći.

Sehurom  se završilo obilježavanje Lejletu-l-kadra u džematu Soukbunar. Neke džematlije su poslije sehura otišle u Gazi Husrev- begovu džamiju na „hafisku mukabelu“, a neki su džematile ostali klanjati sabah namaz. Ovaj džemat je imao razne aktivnosti u mjesecu ramazanu, a ova je bila samo jedna u nizu tih aktivnosti. Nadamo se da će ovaj iftar postati tradicija u našem džematu.

Zahvaljujemo se svim džematlijama koji su na bilo koji način pomogli da se obilježi 27. noć ramazana u džematu Soukbunar. Zahvalnost ide našim džematlijama Alenu Kriliću i Osmanu Kučuku koji su počastili sve prisutne i polaznicima uručili hedije. Posebno se želimo zahvaliti našem velikom prijatelju iz Amerike Mevludin ef. Pašiću koji je finansijski podržao obilježavanje mubarek noći Lejletu-l-kadra u džematu Soukbunar. Molimo Allaha, dž.š., da nam ukabuli sve ibadete koje uradimo u ovom blagoslovljenom mjesecu.

Tekst napisao. Hfz. mr. Maid ef. Ibrahimović imam džemata Soukbunar