U subotu, 06. oktobra 2018. godine Medžlis islamske zajednice Sarajevo organizovao je jednodnevni izlet na relaciji Sarajevo – Jajce za najuspješnije učesnike mektebskog takmičenja u 2018. godini.

Za djecu mnogobrojnih sarajevskih mekteba isplaniran je raznovrstan program kroz posjetu bosanskohercegovačkih gradova Travnik, Jajce, Turbe i Vitez gdje su djeca bila u prilici posjetiti historijske znamenitosti, prirodne ljepote domovine i prelijepe džamije. Uz turističkog vodiča djeca su slušala i historijsko-edukativni čas o Plivskim vodopadima, katakombama, mnogobrojnim vakufima i džamijama u Jajcu, a u povratku je organizovana i posjeta Mlinčićima na rijeci Plivi, poznatoj turističkoj atrakciji.

Nakon ikindije namaza u centralnoj džamiji u Turbetu, izletnici su se uputili u Travnik na ručak u restoranu Plava voda te atraktivan obilazak grada Travnika, preko Bašbunara pa kroz sami centar grada, u improvizovanom vozilu koje oponaša popularnog Ćiru sa vagonima.

Za ugodan boravak u autobusu tokom putovanja pobrinuli su se imami i muallime Medžlisa Sarajevo koji su osmišljavali interesantne i zabavne sadržaje za djecu, poticali ih na upoznavanje i međusobno druženje. U sklopu organizacije izleta formirana je i Viber grupa preko koje su roditelji obavještavani o toku puta.