Srijeda, Septembar 19, 2018

MEKTEB, NJEGOVA ULOGA, SVRHA I CILJEVI

Mekteb je mjesto gdje učimo o ljepotama i vrijednostima naše vjere, tradiciji i kulturi. Vjera nas uči kako da živimo na ovome svijetu šireći pozitivne vrijednosti i želeći svima ono što želimo sebi. Kroz mekteb se učimo lijepom islamskom ponašanju (ahlaku), a posebno o prijateljstvu, pomaganju drugima, ophođenju prema roditeljima, rodbini, prijateljima, susjedima i okolini. U mektebu učimo kako se zahvaljujemo (klanjamo) našem Stvoritelju, koje su naše dužnosti prema Njemu te kako postići sreću ovoga i Onoga svijeta.

Riječ mekteb označava mjesto gdje se uči pisati, i gdje se čovjek uopćeno opismenjava. O važnosti pismenosti svjedoči i zakletva Uzvišenog: „Tako mi pera i onog što oni pišu…” Naredba da se uči došla je u Ramazanu. To su prve riječi Allahove dž.š. zadnje objave. A u Ramazanu Muhamed, a.s., je otvorio i prvi mekteb. Utemeljio mjesto gdje će muslimanska djeca učiti pisati i čitati. Zarobljenicima Bedra poslanik je ponudio slobodu ako oni oslobode muslimansku djecu velikoga zla, nepismenosti.

U nekdašanja vremena mekteb je bio mjesto gdje se sticala opća pismenost. Promjenom društvenog poretka mekteb je izgubio tu ulogu općeg a zadržao ulogu vjerske edukacije i obrazovanja. U mektebu ljudi su nekad učili i sticali opće znanje. Promjenama koje su se dešavale u društvu mekteb je reducirao svoju ulogu na podučavanje propisima vjere i obreda vjere. Gubljenjem te svoje opće uloge mekteb nije izgubio na važnosti u našim životima. Naprotiv, on je postao nezamjenjiva stepenica i nužna karika u lancu na putu odgoja naše djece.

Naša djeca u mektebu se uče i odgajaju. U mektebu će djeca učiti kako započinju svaki dobar posao, u mektebu djeca uče kojom će rukom jesti, uče važnosti selama i njegovu praktičnu primjenu, uče kojom će nogom ući a kojom iz kuće izaći, uče da trebaju poštovati roditelje i starije, mekteb će djeci pružiti i znanje kako se obući lijepo a i po propisu, te mnoge druge korisne zivotne upute…

Mekteb će našu djecu naučiti da ne budu škrti ali ni rasipnici, naučit će ih da ne smiju biti lijeni i da je rad ibadet. Naučiće mekteb našu djecu da u školi trebaju biti dobri učenici jer će saznati da prvo što je Uzvišeni objavio poslaniku jest upravo ta naredba, steći će prave, istinske prijatelje a oni su vrlo važni u procesu odrastanja, stasavanja i sazrijevanja.