U utorak 19. decembra 2017. godine u Muhadžirskoj džamiji Osjek  proučen je mevlud nakon jacije- namaza. Mevludski program izveli su imami Medžlisa islamske zajednice Sarajevo: Resul ef. Alić, Senaid ef. Isaković, Mehidin ef. Bešlić, Sabahudin ef. Botonjić, Armin ef. Jusupović te prethodni imam džemata Osjek a sadašnji sekretar MIZ- e Sarajevo Muhamed ef. Memić.

U uvodnom obraćanju džematski imam Mensur ef. Salkić je istakao da je prošao mjesec rebiul- evvel, mjesec rođenja Allahovog Miljenika te da je sada nastupio mjesec rebiul- ahir što potvrđuje da Bošnjaci nastavljaju njegovati tradiciju učenja mevluda i da je njegov nur i dalje prisutan u našim bošnjačkim džamijama i kućama. Poželio je srdačnu dobrodošlicu prisutnim džematlijama i džematlijkama, članovima Džematskog odbora, kolegama imamima, uvaženom sekretaru te najavio gosta predavača Elvedin ef. Klisuru, pomoćnika Glavnog imama MIZ- e Sarajevo. Elvedin- efendija je istakao da je Muhamed a.s. poslan kao milost svjetovima iz mnogo razloga, a najveća milost je Kur'an. Zatim je tumačeći dvadeset i deveti kur'anski ajet sure Feth „Muhamed je Allahov poslanik a njegovi sljedbenici su strogi prema nevjernicima, a samilosni među sobom…“ naveo da su muslimani braća, ne čine nepravdu jedni drugima, međusobno se pomažu i čuvaju čast jedni drugima.

Na kraju je čestitao Mensur- efendiji i Muhamed- efendiji na novim radnim mjestima i poželio im puno uspjeha u daljnjem radu.
Imami su svojim milozvučnim izvođenjem mevluda i ilahija ozarili lica prisutnih vjernika kojima ovakve prigode unesu smiraj u njihove duše i oplemene ih najljepšim sjećanjem na Uzora Islama. Džematski imam se je zahvalio prisutnima na odzivu te ih podsjetio na njihova redovna sedmična druženja i aktivnosti, a dovu je proučio Muhamed ef. Memić.

Dženneta Salkić