Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu sinoć su obilježili 27. noć mjeseca ramazana, Lejletu-l-kadr, noć koja je vrijednija od hiljadu mjeseci.

U svim džamijama i džematima u Bosni i Hercegovini je upriličen prigodan program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih-namazu, učenju Kur‘ana, zikru, razmišljanju i dovama sve do zore.

O noći Lejletu-l-kadra u Kur'anu se navodi: “Mi smo ga (Kur'an) počeli objavljivati u noći Kadr-a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci” (Sura Kadr 1-3).

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane”.

Povodom Lejletu-l-kadra, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u Istiklal džamiji na Otoci upriličio je prigodan program poslije teravih-namaza.

U okviru programa održano je prigodno predavanje, učenje Kur'ana, ilahija i kasida, te kaderska dova. Predavači su bili glavni imam hfz. dr. Kenan Musić i hfz. Amar Bašić.

Također u Istiklal džamiji je za omladinu iz džemata Sarajevskog medžlisa upriličen i veliki omladinski iftar.