U subotu 23. juna tekuće 2018. godine Istiklal džamija na Otoci je ugostila VI svečanu akademiju svršenika hatme i učača Kur'ana sarajevskih mekteba pod nazivom “Kur'an po mom srcu piše”, kojom Medžlis islamske zajednice Sarajevo tradicionalno okončava mektebsku godinu.

VI svečana akademija “Kur'an po mom srcu piše” je počela okupljanjem i postrojavanjem  preko 1000 polaznika mektebske nastave koji su završili hatmu i uče u Kur'anu iz 133 sarajevska mekteba predvođenih njihovim muallimima. Ašere je proučio Mustafa ef. Isaković, nakon čega je intonirana državna himna. Ljubav prema Allahovoj knjizi bila je dovoljan razlog i najljepši povod da se vrijedne mekteblije i njihovi muallimi i ove godine okupe u Istiklal džamiji koja je bila ispunjena prelijepo obučenim mektebskim polaznicima, muallimima i brojnim roditeljima.

Prvi se prisutnima obratio zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo koji je sumiravši mektebsku 2017/2018. godinu istakao kako su provedeni završni ispiti u 133 mekteba, kojima je prisustvovalo preko 11 000 učenika, od čega je njih 3274 učilo u Kur'anu, dok je njih 642 završilo hatmu.

Prema rezultatima završnih ispita proglašeno je i deset najuspješnijih mekteba i muallima, a trojici prvoplasiranih je glavni imam doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić  uručio priznanje za njihov rad. Deset najuspješnijih sarajevskih mekteba, odnosno muallima su: 1. Novi Ilijaš – Šerif ef. Ćatić 2. Sokolović Kolonija I – Enver ef. Hošić 3. Butmir – Hazim ef. Krupalija 4. Ilidža – Resul ef. Alić 5. Podlugovi – Asmir ef. Salihović 6. Jezero – Muhamed ef. Abaz 7. Dobrinja IIIb – hfz. Rijad ef. Đedović 8. Boljakov Potok – mr. Sulejman ef. Posavljak 9. Sokolović Kolonija II – hfz. Osman ef. Kalabić 10. Istiklal – mr. Ahmet ef. Skopljak.

Zamjenik glavnog imama  je još predstavio aktivnosti koje MIZ Sarajevo poduzima kroz sami proces mektebske nastave, ali i različite vannastavne aktivnosti putem kojih se nastoji afirmisati i popularizirati rad u mektebima. Prezentovani su pojedinačni i ekipni pobjednici ovogodišnjih mektebskih takmičenja na svim nivoima. U svom obraćanju prisutnima glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić  je čestitao svim polaznicima na uspješno okončanoj mektebskoj godini a posebno muallimima koji su vrijedno radili u mektebu tokom cijele mektebske godine. Glavni imam je govorio i o značaju mekteba i mektebske nastave, posebno naglasivši značajnim činjenicu da je veliki broj polaznika savladao arapsko pismo i uspješno uči Kur'an uz preporuku za njihovo svakodnevno druženje s Božijom Knjigom.

MIZ Sarajevo je i ove godine uručio priznanja “Ponos sarajevskih mekteba“ onim polaznicima koji ove godine završavaju deveti razred osnovne škole, a koji su iza sebe ostavili vidljiv trag kako kroz mektebsku nastavu, tako i mektebska takmičenja, a za ovu godinu priznanje su iz ruku izaslanika muftije sarajevskog na ovoj akademiji prof. Abdulgafara Jukića primili:

 1. Mustafa Agić – 15.06.2003. – Nova džamija Hrasnica – muallim Dervo ef. Hodžić
 2. Bajramović Nađa – 14.06.2003. – Sokolović Kolonija I – muallim Enver ef. Hošić
 3. Ibrahim Đedović – 27.05.2003. – Dobrinja IIIb – muallim hfz. Rijad ef. Đedović
 4. Abdullah Išerić – 19.04.2003. – Faletići/Hladivode – muallim hfz. Samir ef. Avdić
 5. Kadrić Aiša – 26.11.2002. – Paje – muallim Ilijas ef. Kadrić
 6. Amina Oruč – 09.07.2003. – Binježevo – muallim Menfad ef. Drkić
 7. Iman Silajdžić – 03.01.2003. – Istiklal – muallim mr. Ahmet ef. Skopljak
 8. Lejla Smječanin – 22.11.2002. – Boljakov Potok – muallim mr. Sulejman ef. Posavljak
 9. Asja Šabić – 31.05.2003. – Jezero – muallim Muhamed ef. Abaz
 10. Bakir Šljivo – 11.03.2003. – Jarčedoli –  muallim Mirsad ef. Đerzić
 11. Vlahovljak Abdulhadi – 29.04.2003. – Butmir – muallim Hazim ef. Krupalija
 12. Zulić Ferzudin – 05.10.2003. – Grbavica II – mr. Sejid ef. Strika

U svom vrlo emotivnom obraćanju prisutnima, izaslanik muftije sarajevskog prof. Abdulgafar Jukić se podsjetio na teške početke djelovanja MIZ Sarajevo i sarajevskih mekteba izrazivši radost i zadovoljstvo današnjim stanjem. Prof. Jukić je pozvao prisutne mekteblije da Kur'an bude prisutan u njihovom svakodnevnom životu i svim njihovim aktivnostima, koje trebaju prožeti učenjem u ime Allaha dž.š.

Meketebska akademija tradicionalno se završava poklanjanjem hatme, koju su proučili polaznici mekteba, dok su završna poglavlja proučili nagrađeni ponosi sarajevskih mekteba. Dovu je proučio glavni imam doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić, dok su program ovogodišnje akademije svojim glasovima uljepšali članovi i članice Hora „Mektebski bulbuli“ MIZ Sarajevo pod vodstvom Šerif ef. Delića.

VI svečana akademija je okončana zajedničkim fotografisanjem i dodjelom paketića za preko 1000 polaznika sarajevskih mekteba koji su na ovaj način okončali još jednu mektebsku godinu koja je ocijenjeno kao vrlo uspješna.