U srijedu 06. septembra 2017. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, nakon pauze koja je uslijedila zbog mjeseca ramazana i godišnjih odmora, održan je prvi redovni seminar za imame sarajevskog medžlisa. Na samom početku, odlomak iz Časnog Kur'ana je proučio je Munir ef. Jašarević, nakon čega je uvodnu riječ dao glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović. Glavni imam se u svom obraćanju osvrnuo na protekli period, koji je bio posebno plodonosan u radu imama, a posebno u mjesecu ramazanu, koji je obilovao pojačanim aktivnostima na svim poljima kada su u pitanju sarajevski džemati.

Dr. Dautović se obratio pred novu školsku i mektebsku godinu uputivši važne poruke imamima, kojima je poručio kako za dobrobit mektebske nastave trebaju uložiti još više truda kako bi imali još bolje rezultate na tom polju. Govoreći o misiji i zadaći imama, glavni imam je posebno akcentirao ulogu muallima, kao odgovornih osoba za svoje džemate, džematlije i polaznike mektebske nastave, koja počinje u subotu 09. septembra, upisom u sve mektebe MIZ Sarajevo.

U radnom dijelu seminara zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo zahvalio se svim sarajevskim imamima, na njihovom predanom radu, a kao posebno značajan podatak zamjenik glavnog imama je istakao kako je u svim džematima MIZ Sarajevo prošle mektebske godine zabilježeno povećanje broja kako upisane, tako i djece na hatmama – završnim ispitima što ohrabruje. Imamima su upućena posljednja uputstva pred početak nove mektebske 2017/2018. godine, nakon čega je glavni imam dr. Dautović ispred VPS službe svim imamima poželio sretan i hajirli početak nove mektebske godine.

Sarajevski imami u posjeti Vijećnici i izložbi Mersada Berbera

U sklopu prvog radnog seminara imami su imali čast i privilegiju da posjete prvu posthumnu retrospektivnu izložbu slika bh. umjetničkog velikana Mersada Berbera pod nazivom “Mersad Berber -Alegorija Bosne” koja je postavljena u holu sarajevske Vijećnice. Na izložbi su postavljena Berberova najvažnija djela, nastala u ciklusima od šezdesetih godina do njegove smrti, a budući da se radi o djelima jednog od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika u drugoj polovini 20. stoljeća, sama izložba je ocijenjena kao vjerovatno najvažniji kulturni događaj godine.

Prema riječima stručnih vodiča ova izložba je jedna od najznačajnih likovnih izložbi u zadnjih pola stoljeća, i primjer je sjajnog umjetničkog doživljaja, kondenzovane historije i kulturne baštine naroda Bosne i Hercegovine, ali i jedno svjedočanstvo o dugom i teškom putu kojim je prošao umjetnički velikan Mersad Berber. Mersad Berber dobitnik je 50-ak nagrada, izlagao je u svim većim gradovima svijeta, a relevantni stručnjaci uvrstili su ga među najveće svjetske postklasiciste. Početkom maja u prestižnom “Pera” muzeju u Istanbulu zatvorena je velika retrospektivna izložba slavnog bh. umjetnika Mersada Berbera, koji je umro u oktobru 2012. godine.

Djela ovog umjetnika postavljana su na izložbama u Londonu, Hamburgu, Istanbulu, Chicagu, Abu Dabiju, Moskvi, Madridu, Cirihu i New Yorku. Njegova posljednja važna izložba prije smrti, velika retrospektiva koja je obuhvatila cijeli njegov radni vijek, upriličena je 2009. godine u Barceloni.

Ono što ovu veliku izložbu čini još većom jeste to što se održava u Vijećnici, koja je je vijekovima simbol bh. kulture i baštine, simbol istrajnosti i ponosa građana Sarajava. Ovu priliku su imami iskoristili da u pratnji stručnih vodiča obiđu ovu znamenitu građevinu i njene višenamjenske prostorije. Glavni imam dr. Ferid ef. Dautović je poručio kako će MIZ Sarajevo u narednom periodu u sklopu svojih redovnih seminara za imame, nastojati organizovati posjete i drugim muzejima, znamenitim građevinama i objektima bh. kulturne baštine.

Edin Spahić