Džemat Trnovo se nalazi 25 km jugoistočno od Sarajeva na magistralnom putu Sarajevo-Foča. U ovom džematu, koji je nekada djelovao i kao zaseban medžlis, u subotu 30. juna tekuće 2018. godine upriličen je tradicionalni mevlud koji uvijek probudi posebne emocije kod povratnika u ovo pitomo mjesto, ali i kod svih onih koji su svojim prisustvom odlučili uveličati ovu mevludsku svečanost.

Dobrodošlicu velikom broju okupljenih vjernika i vjernica iskazao je domaćin i organizator Mirel ef. Okanović, iskazavši zahvalnost vjernicima i gostima koji su odlučili taj dan provesti u zajedničkom ibadetu u trnovskoj ljepotici.

Uvodni odlomak iz Časnog Kur’ana je proučio profesor kiraeta u GHM u Sarajevu hfz. Omer ef. Zulić, nakon čega su bogat mevludski program izveli članovi Hora MIZ Sarajevo i brojni sarajevski imami. Posebne emocije kod vjernika su izazvale brojne ilahije i kaside u izvođenju sarajevskih imama, a posebno numera Mustafe ef. Isakovića “Devet heroja”, u kojoj mu se svojim izvođenjem pridružio i šestogodišnji Imran Okanović, što je izazvalo oduševljenje kod prisutnih.

Posebno nadahnutim predavanjem i vazu nasihatom okupljenim vjernicima, obratio se izaslanik glavnog imama MIZ Sarajevo na ovoj svečanosti, mr. Seid ef. Strika koji je govorio o blagodatima vjere i mevludskim porukama skrenuvši posebnu pažnju na održavanje rodbinskih i međuljudskih veza.

Mevludska svečanost u Trnovu kojoj je prisustvovao i veliki broj ličnosti iz političkog i javnog života,  okončana je dovom, koju je proučio Hazim ef. Krupalija te klanjanjem podne-namaza. Nakon svečanosti druženje je nastavljeno u vakufskim prostorijama džemata u Trnovu uz zajednički ručak.