MIZ Sarajevo u sklopu svojih redovnih seminara, aktivnosti i susreta sa imamima nastoji organizovati posjete značajnim ustanovama grada Sarajeva i države BiH poput muzeja, galerija i objekata bh. kulturne i vjerske baštine. Tako su imami u posljednjem periodu imali priliku uživati u posjetama Vijećnici i prvoj posthumnoj retrospektivnoj izložbi slika bh. umjetničkog velikana Mersada Berbera pod nazivom “Mersad Berber – Alegorija Bosne” koja je bila postavljena u holu sarajevske Vijećnice, nakon čega je organizovana posjeta Muzeju „Alija Izetbegović“ i Memorijalnom centru “Kovači”.
Nova slična aktivnost upriličena je u srijedu 08. novembra 2017. godine kada su imami Medžlisa islamske zajednice Sarajevo na čelu sa glavnim imamom dr. Ferid ef. Dautovićem posjetili prvu memorijalnu galeriju u Bosni i Hercegovini, odnosno izložbeni prostor kojem je cilj očuvati sjećanja na tragediju Srebrenice i 8372 osobe tragično stradale u srebreničkom genocidu.

Imami ispred Galerije 11/07/95

Galerija 11/07/95 prva je memorijalna galerija-muzej u Bosni i Hercegovini. Izložbeni prostor kreiran je s namjerom da sačuva sjećanje na genocid u Srebrenici, gradiću u istočnoj Bosni, na pogubljenje 8.372 osobe koje su tragično izgubile živote u julu 1995. godine. Stalna izložbena postavka nudi dokumentarni prikaz onoga što je ostalo od Srebrenice nakon genocida. Kroz širok opseg multimedijalnih sadržaja – fotografija, mapa, zvučnih i vizuelnih materijala Galerija-muzej posjetiteljima kroz stalnu postavku nudi dokumentarnu kao i umjetničku interpretaciju događaja koji su se odigrali tokom jula 1995. godine u Srebrenici.

Unutrašnjost Galerije 11/07/95

Galerija 11/07/95 predstavlja hibridni prostor muzeja i galerije. Konceptom preplitanja muzejske i galerijske forme, kao i vremenskih odrednica prošlosti i budućnosti, zatim kroz forme umjetničkog i dokumentarnog postupka, pokušava da se suprostavi homogenim i rigidno ideološkim interpretacijama. Posebnost Galerije 11/07/95 leži u tome što se ne pokušava nositi sa historijom u njenoj konačnoj formi, već naprotiv intervenira unutar historijskog trenutka, koji nije samo nedavna prošlost nego pripada i sadašnjosti. Glavna svrha ovog muzeja galerije jeste da bude snažan, čujan i odlučan glas protiv svih oblika nasilja u svijetu jer Srebrenica je simbol ne samo rata u Bosni i Hercegovini nego i univerzalni simbol patnje nedužnih civila i ravnodušnosti drugih.
Galerija koristi mješovite medije: fotografiju, video i interaktivne dokumente i time pokreće recepijenta da razmisli o politici i kulturi sjećanja i zaborava, koje obuhvataju ne samo događaj sam već i način na koji se događaj predstavlja, što je bila izuzetna prilika da se sarajevski imami upoznaju sa razmjerama genocida i genocidne politike sprovedene na tom području!
Edin Spahić