Već nekoliko godina zaredom ženski dio džemata Vogošća organizuje jednodnevne izlete. Tako je bilo i ove nedjelje. U jutarnjim satima, džematlijke ( njih oko 50-tak), zajedno sa muallimom Hajrom Imamović-Zulum, uputilo se prema olimpijskoj ljepotici Bjelašnici. Polazak je bio ispred džamije, a krajnje odredišteizletište Javorov Do.

Na putu prema Bjelašnici, nakon proučene putne dove, nekoliko naših džematlijki počastile su nas učenjem prelijepih bosanskih ilahija. Dolaskom na odredište, svi su se ugodno smjestili i doručkovali u preidivnom prirodnom okruženju. Zatim je uslijedila šetnja uređenim stazama i obilazak izletišta.Tako nam je cijeli dan  bio ispunjen različitim sadržajima i  svi su uživali u druženju i čistom zraku.

Poslije podne namaza organizovan je zajednički ručak i kahva. Nizali su se zabavni sadržaji: kvizovi, pričam ti priču, šminkanje sa povezom na očima, povlačenje konopca, trčanje u vrećama. Ni džematlijke nisu krile svoje oduševljenje. Sija B. kaže da se ovako nešto može doživjeti i provesti lijep i koristan dan samo u džematu. Elvedina S. kaže da prvi put ide na ovako organizovan izlet: “Nisam prije mogla zbog posla i žao mi je zbog toga.”

Sve pohvale organizatorima od polaska autobusa pa do cijelog ispunjenog dana gdje se nijedna žena nije osjećala zapostavljena, jer su bile uključene u različite aktivnosti (igre, takmičenja, skakanje u vrećama). Ono što mi je bilo posebno, što nismo zaboravile ko smo,  jer smo klanjale u džematu podne i ikindiju. I za kraj bih rekla jedva čekam sljedeći izlet. Poslije klanjanja ikindije namaza zaputili smo se prema Vogošći.