U nedjelju, 30. septembra 2018. godine, koordinatorice Sektora za brak i porodicu MIZ-e Sarajevo, sa 152 žene i djevojke mnogobrojnih sarajevskih džemata posjetile su Srebrenicu. Posjeta je realizirana nakon poziva organizacije MFS-EMMAUS, a u saradnji sa MIZ Srebrenica, kako bi se posjetile majke šehida Srebrenice i proučio tevhid srebreničkim šehidima.

U okviru posjete upriličen je obilazak mezarja, historijski čas na Musali, posjeta ʺFabrici akumulatora“, ʺSpomen-sobiʺ, ʺMuzeju genocidaʺ,  kao i prikazivanje dokumentarnog filma. Na Musali, nakon podne-namaza, u svojstvu domaćina se obratila Alema Mehić, kao i Adna Zulić, koordinatorica Sektora za brak i porodicu MIZ Sarajevo. Proučen je tevhid i poklonjene su hatme pred duše šehida.

U prostorijama EMMAUS-a, internatskog smještaja u Potočarima, pripremljen je ručak od strane domaćina, predstavljen je rad organizacije u okviru ovog projekta kao i njihovo djelovanje u našim povratničkim mjestima, te druženje sa majkama šehida. Ikindija-namaz je obavljena u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici, a jedna grupa putnica posjetila je Stari Grad iznad džamije. Nakon Srebrenice, upriličen je i kratki izlet na Divič, u blizini Zvornika, gdje je rijeka Drina granica sa Srbijom.

Posjeta je prethodno najavljena Medžlisu i MUP-u Srebrenice, a putovanje je detaljno isplanirano od rezervacije autobusa, polaska sa 14 sabirnih lokacija za 152 žene iz 25 različita džemata, preko programa u toku putovanja i boravka na odmorištima pa sve do povratka u Sarajevo.

Za ugodnost pri putovanju te programe u autobusima i na samom tevhidu bilo je zaduženo 18 muallima i aktivistica sarajevskog Medžlisa. Udobnosti i uspješnosti organizacije izleta uveliko su doprinijeli kvalitetno opremljeni i udobni autobusi firme Centrotrans Eurolines, a izlet je podržala Vjersko-prosvjetna služba MIZ Sarajevo, na čelu sa glavnim imamom, doc. dr. hfz. Kenanom ef. Musićem.

Zahvaljujemo se i osoblju humanitarne organizacije MFS-EMMAUS za izuzetu oragnizaciju i ugodan boravak. Povratak za Sarajevo je protekao prema planiranom rasporedu.

Fatima Čeliković Hodžić