U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u Istiklal džamiji je u ponedjeljak 10. septembra poslije akšam-namaza svečano obilježena Nova 1440. hidžretska godina koja je nastupila zalaskom sunca.

Muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković je tom prilikom istakao da je Hidžra jedan od najvažnijih događaja u historiji islamske civilizacije.

– Time se podsjećamo na vjerovjesnika Muhammeda a.s., njegove ashabe, ogromni trud koji su uložili na putu istine. Podsjećamo se na brojne pouke o kojima večeras govori naš uvaženi gost, veliki sirijski alim dr. Muhammed Ratib En-Nabulsi. Ovo je prilika da uputimo dovu Allahu dž.š. za sirijski narod, poruku podrške i solidarnosti. Oni su u ovim vremenima izloženi brojnim pritiscima i neviđenim razaranjima. Milioni njih su bili prisiljeni napustiti svoje domove i učiniti hidžru – rekao je Ljevaković.

Okupljenim vjernicima se potom obratio jedan od najpoznatijih učenjaka u islamskom svijetu danas, dr. Muhammed Ratib En-Nabulsi, posebno naglasivši značaj pokornosti prema Allaha dž.š.

– Iz dubine srca svoga molim Allaha dž.š. za vas. Da vam Allah dž.š. čuva lijepo srce i vaše porodice i zdravlje vaše i sigurnost u vašoj zemlji. Rečeno je da je onaj ko sebe spozna i Allaha dž.š. spoznao. Insan je najbitnije stvorenje kod Allaha jedinog – rekao je En-Nabulsi tokom predavanja.

Podsjetio je okupljene da čovjek ima i dušu i razum i da ima slobodu da sam bira, što, naprimjer, nemaju životinje.

– Insan je prvi kod Allaha dž.š. u smislu pozicije. Meleki imaju racio bez strasti. Životinje imaju strasti bez racija. Čovjek ima i dušu i razum. Kada mu razum nadvisi strasti njegove Allah dž.š. ga počasti da bude na visokom nivou, a ako dozvoli da ga strasti obuzmu može se spustiti vrlo nisko. Zato je insan na prvom mjestu kod Allaha dž.š. i biće koje je Allah dž.š. posebno počastio – kazao je En-Nabulsi.

Naglasio je da je veoma važno da svaki čovjek osjeća pokornost Allahu koju slobodno odabere pomoću ljubavi koju u srcu prema Allahu dž.š. osjeća, dodajući da takav život vodi “vječnoj sreći”.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj osoba, prvenstveno mladih, koji su uživali u životnim savjetima uvaženog dr. En-Nabulsija.

Ovaj istaknuti učenjak se nalazi u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo prilikom čega će od 10. do 20. septembra imati nekoliko susreta sa imamima, vjeroučiteljima, te velikodostojnicima Islamske zajednice.

Poruku i čestitku velikom broju prisutnih je uputio i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić, koji se iskreno zahvalio šejhu dr. En-Nabulsiju na posjeti i vazu nasihatu.

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu sa zalaskom sunca su dočekali novu 1440. godinu prema hidžretskom kalendaru. Prisjećanje je to i na veliki događaj iz historije islama kada je posljednji Božiji poslanik morao utočište iz paganske Meke potražiti u malom gradiću Jesribu, budućoj Medini.

Hidžra, seoba poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život.

Poseban doprinos ovoj lijepoj svečanosti su dali članovi Hora MIZ Sarajevo, koji su učenjem Kur'ana, ilahija i kasida te prigodnih tekstova o hidžri oduševili prisutne vjernike.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.

Nakon svečanosti vjernici su podijelili radost Nove 1440. hidžretske godine na platou ispred Istiklal džamije uz kahvu iz velike bosanske džezve i halvu.

 (Anadolija)