Shodno odredbama Pravilnika o mektebima i mektebskoj nastavi Rijaseta IZ u BiH, mektebska 2018/2019. godina počela je upisom u subotu, 8. septembra 2018. godine.

Vjersko prosvjetna služba MIZ Sarajevo je u okviru svojih nadležnosti poduzela sve potrebne aktivnosti kako bi mektebska nastava u svim sarajevskim mektebima počela na vrijeme i kako bi se odvijala što kvalitetnije. Izvršene su posebne pripreme kroz izradu i podjelu posebnih plakata i promotivnih letaka te bilborda koji su plakatirani na frekventnim gradskim lokacijama, a sve kako bi se građanima i njihovoj djeci skrenula pažnja na početak nove mektebske godine.

Na području MIZ Sarajevo, nova mektebska godina je počela upisom djece u mekteb, a njihov odziv je bio izuzetno dobar u svim mektebima na području MIZ Sarajevo, koji je od ove godine svim roditeljima pružio i dodatnu mogućnost kroz online upis u mekteb.

Tome je posvjedočio i muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, koji je u društvu članova Vjersko prosvjetne službe MIZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom doc. dr. hfz. Kenan ef. Musićem posjetio mektebe Lužani i Dobrinja IIIb. Muftija se obratio prisutnim mekteblijama poželivši im uspješnu i hairli mektebsku godinu:

-Nalazimo se na početku nove školske i mektebske godine. Pred vama su novi izazovi, nova gradiva, lekcije, i svakako prilika za nova znanja, iskustva, druženja i prijateljstva. Budite vrijedni i marljivi. Svoje prilike u pogledu obrazovanja na najbolji način iskoristite. Sve nastavne jedinice su važne i bit će vam od koristi u životu. Posebno vodite računa o lijepom ponašanju, prvoj i osnovnoj lekciji u školi i mektebu. Naša vjera je lijepo ponašanje, ona nas uči redu, poštivanju i discipline! – riječi su muftije dr. Ljevakovića.

Članovi Vjersko prosvjetne službe MIZ Sarajevo su posjetili još nekoliko mekteba, poput Donjih Velešića i Kobilje Glave uvjerivši se u dobar odziv i lijepu atmosferu koju samo mekteb i mektebska nastava mogu pružiti!